Tegnap volt az Eid első napja, ami a reggeli imával indul kb. 7 órakor. Előtte már fél órával gyülekeznek a hívek a mecsetben és folyamatosan kórusban kiabálják hogy "Allah akhbar, Allah akhbar, la illaha ill'Allah", ami a bekapcsolt hangszóróknak "hála" mindenhol hallható. Zsong az egész város, olyan, mintha mindenki kint állna az utcán vagy a háztetőkön és teli torokból kiabálna.

Eid alkalmából új ruhát kapnak a gyerekek, illetve a felnőttek is vásárolnak maguknak új holmikat. (Bár a kereskedők panaszkodnak, hogy a tavalyihoz képes 15-20%-kal kisebb a forgalom, hiába, a válság.) Jázminnak (még) nem vettem, mert egyrészt nem láttam semmi szépet, csak a szokásos csiricsáré göncöket. Másrészt nincs is nagyon szüksége most ruhára, van minden ami kell a közeljövőben. Harmadszor pedig ő maga is inkább egy sellő babára szavazott. :-))

Ez egyébként egy családi ünnep, ilyenkor körbelátogatják a rokonságot és minden jót kívánnak egymásnak. Jellemzően az apa a kisebb gyerekekkel elindul Eid első napján és fontossági sorrendben felkeresi a nőrokonait: anya, nagymama, lánytestvérek, nagynénik, unokatestvérek stb.

A rokongyerekeknek pénzt adnak, általában 1-5 dínárt, ahogy megengedhetik maguknak. A vendégeket általában édességgel, süteménnyel, kávéval és teával kínálják.

Egész héten iskolaszünet van, úgyhogy ez jó alkalom az ország más részein élő rokonok felkeresésére is. Itt a házunkból is mindenki elutazott, kivéve a közvetlen szomszédot.

Aqaba zsúfolásig megtelik ilyen alkalmakkor, az északiak jönnek le a tengerhez.

Hát ennyi kb. az Eid al Fitr Aqabában.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aqabai-mindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr331397463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovácsági 2009.09.21. 19:44:00

Köszönöm szépen,érdekes lehet kint ezt megélni :))

baphomet 2009.09.26. 09:25:17

Nálunk is be lehetne ezt vezetni, nem?
süti beállítások módosítása