Om Yasmeen 2009.03.14. 11:25

Arab reggeli

Hétköznapokon reggel Jázmin csak kakaót iszik reggelire és az oviban eszi meg a szendvicset, amit készítek neki. Én minden nap egy pohár frissen facsart narancslével kezdem a napot (feltéve hogy van itthon narancs, de általában van)  és miután Jázmin elment 7.15h-kor az iskolabusszal, rendszereint csinálok magamnak egy melegszendvicset, ez a reggelim. Khaled már hajnalban lelép az építkezésre és ott eszik.

De hétvégén, amikor nem kell reggel sehová rohanni, általában arabos reggelit eszünk.

Ez a kép nem nálunk készült, hanem egy Wadi Rum camp-ben, Ági küldte. Gondoltam, ez mégiscsak hangulatosabb.

Szóval az arab reggeli, az "iftar" lényege a tunkolás, amihez a megfelelő eszköz a lapos, kerek pita kenyér, a khubuz. Ezt általában nagy tételben, kilóra veszik az emberek, 30-40 darabot egyszerre, berakják a mélyhűtőbe és fogyasztás előtt a gázlángon megmelegítik.

A sok kis tányérban a lekülönbözőbb tunkolnivalók vannak: a hummusz, ami csicseriborsó krém, olivaolaj, zatar, azaz morzsolt kakukkfű szezámmaggal, olivabogyó, dióval-fokhagymával töltött minipadlizsán (magdusz), sajtok, különböző állagú és sótartalmú joghurtok (laban, labaneh, zabadi), foul, azaz bab fokhagymával és csilipaprikával), savanyított zöldségek. Ezek mellett még lehet bármi: főtt tojás, saláták, ruccola azaz dzsarzsír, retek, újhagyma - ami éppen van.

Édes dolgok is előfordulhatnak: dzsem, tejszín mézzel. És persze az elmaradhatatlan cukros mentás vagy zsályás tea, a sáj.

Jó étvágyat!

A bejegyzés trackback címe:

https://aqabai-mindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr621001492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baphomet 2009.03.15. 16:21:08

Nyámi... Imádom ezeket a kajákat!

kovácsági 2009.03.15. 17:30:38

Kellő mennyiségű zatart tankoltam be az öreg Mohannad boltjából :)) itthon van mikor ezt reggelizem,nekem nagyon izlik.

Fullánk 2009.03.16. 14:34:20

Az arab reggeli földön van tálalva?

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.03.16. 18:30:53

@Frank59: Hát, a beduin sátrakban nemigen van asztal... :-))

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.03.22. 13:27:26

@Frank59: Nálunk van. :-)) De ez a kép hangulatosabb, ezért inkább ezt tettem ide.

kovácsági 2009.03.22. 21:13:00

Azt tudom :)) nálatok a normál " európai " asztal van,de pl Ibrahiméknál olyan alacsony asztalról ettünk.Minden hagyományos arab családnál olyan asztalról esznek még most is ?

baphomet 2009.03.22. 22:41:17

Nálunk nincs asztal. Ill. van, de csak tárolásra használjuk :)

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.03.23. 07:13:01

@kovácsági: AZ az étkezőasztal, amit te láttál, az már nincs. Per pillanat mi is olyan alacsony asztalnál eszünk, fotelben és kanapén ülve, amit otthon dohányzóasztalnak hívunk. :-)) Nem valami kényelmes.
Khaled azt mondja, hogy vett valami szép étkezőgarnitúrát magunknak Kínában, miután én eljöttem, de még nem volt hozzá szerencsém. Egyelőre nem is férne el, mert a nappali tele van dobozokkal és az össze nem szerelt bútorok darabjaival... :-((

Om Ahmedéknél van egy műanyag asztal (Mo-n kerti bútor kategória), kint áll a konyhájukban és tele van pakolva mindenfélével. Következésképpen ők is a kis asztalkánál esznek ha csak páran vannak, de ha az egész család együtt eszik, akkor a szőnyegen körbeülik a kaját. Vannak ilyen nagy nylon fóliák, arra terítenek.
süti beállítások módosítása