Tegnap szombat volt, ez a lépcsőház takarítás napja. Hat lakás van a házban, három szinten 2-2, mi középen lakunk, vagyis az első emeleten. A beosztás szerint mindenki a saját szintjétől lefelé takarít egy emeletet, minden második héten.

A takarítás menete a következő: Reggeli után előkészítek egy vödör vizet, valamint azt a nyeles gumis célszerszámot, aminek sem magyarul, sem angolul nem tudom a nevét, arabul: "gassáta".

Olyan, mint az amit ablakmosáskor használunk a víz lehúzására, csak nagyobb.

Ezek után megy tovább a szombat délelőtt, majd amikor meghallom a lépcsőházból a lezúdúló víz csobogását, felfegyverkezve én is csatasorba állok.

A felmosást úgy kell elképzelni, hogy a legfelső lakó elindítja a vízesést egy vödör víz kilöttyintésével a lépcsőre és a korlátra, ami aztán folyik és fröcsög lefelé, illetve a falakra, viszi magával a port és az esetleges szemetet (cigaretta csikk, cukorkáspapír, egyebek). A dzsuvás víz lefelé terelgetése a fent említett célszerszámmal történik.

Amint a fenti lakó leér a mi emeletünkre, átveszem a képzeletbeli stafétabotot és folytatom a munkát egy újabb vödör vízzel meg ezzel az izével. A földszinti lakó pedig szépen kitolja az egészet az utcára, ahol a víz majd elfolyik a csatornába vagy elpárolog, a megszáradt dzsuvát meg elviszi a szél. Először nem tudtam elképzelni, hogy hogyan fog a szennyes lé átugrani a bejárati kapu küszöbén, de kiderült: a küszöb kivehető! Ki van ez találva, kérem szépen.

Sokan egyébként bent a lakásban is így takarítanak, ezért látni nem egy helyen állványon, vagy raklapon álló hűtőgépet, mosógépet sőt bútort is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aqabai-mindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr87957840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovácsági 2009.02.22. 09:41:00

:))
Ugyan ezt tapasztaltam,mikor kimentem a szukba elég korán (olyan fél tiz felé ) és az üzleteket is ezzel a módszerrel takaritották. Ügyeskedni kellett h egy nagyobb löket mit bentröl inditottak el telibe ne csapjon.Mit gondolsz az itthon hagyományos mopival sikert érnénk el ott kint ? :))

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.02.22. 10:44:46

@kovácsági: Lehet kapni olyat is, de a többség nem azt használja. Tőlem is megkérdezték egyszer régebben látogatók, hogy az mire való?

baphomet 2009.02.22. 11:08:53

Na, ezt elmesélem a szomszédoknak. Szerintem jó kis Niagarát tudnánk játszani, ha én innen a negyedikről elindítanék pár vödör vizet. Még lehet, hogy kipróbáljuk. Csak a fal ejt kissé gondolkodóba. Pár ilyen lemosás, és elég jól fog kinézni.

Fullánk 2009.02.24. 14:41:45

Kínában én is látok hasonlókat, csak ők hagyják lecsöpögni, szóval hamar kész a takarítás. A kínai ott spórol, ahol tud. Munkában is!

Fullánk 2009.02.24. 14:49:12

Majd elmondom anyámnak, Ohm Ferikének, hogy hogyan takarítanak Jordániában.

baphomet 2009.02.25. 00:53:03

Az én anyámat is Om Ferikének hívják az öcsém után :))

Fullánk 2009.02.26. 13:26:09

Ennek ellenére felttételezem, hogy csak névrokonságról van szó :-)

baphomet 2009.02.27. 17:53:49

Naja, de ezzel a módszerrel nem nehéz. Most pl. van egy csomó Om Eszmeralda, meg Om Dzsenifer és Om Dzsesszika a suliban a szülők között. Ők még hasonlítanak is egymásra, nem beszélve a gyerekekről.
süti beállítások módosítása