Om Yasmeen 2009.09.11. 19:14

Ramadan

Már túl vagyunk a Ramadan felén, ezért gondoltam mesélek egy kicsit arról, hogy milyenek az aqabai mindennapok a böjti hónap idején.

Röviden összefoglalva: a Ramadan lényege, hogy hajnal hasadtától naplementéig nem lehet enni, inni, dohányozni és szexelni. Helyette minél többet kell imádkozni, mert az ilyenkor elmondott imák többszörös szorzóval számítanak, amikor majd a Menyországba kéri bebocsáttatását az ember.

A Ramadan (mivel a holdnaptár szerint számítják) minden évben 10-11 nappal előbb kezdődik, idén augusztus 22-től kb. szeptember 20-ig tart, 2010-ben és az azt követő években pedig egyre inkább a nyárba fog tolódni. Ez sokkal embert próbálóbb, mintha télen lenne, mert ilyenkor sokkal melegebb van és a napok is hosszabbak.

Úgyhogy ha engem kérdeztek, szerintem az elkövetkező években igyekezzetek ne a Ramadan idejére szervezni jordániai vagy egyéb közel-keleti utazásaitokat, mert ilyenkor az emberek igyekeznek a lehető legkisebb erőkifejtéssel átvészelni a napot, nem nagyon hiányoznak nekik az értetlenkedő turisták.

Hogy is telik el egy nap Ramadankor?

Hajnali négy körül, úgy 3/4-1 órával az első imára hívás előtt az ún. ébresztő emberek elkezdik járni az utcákat és dobolnak, hogy az embereknek legyen idejük még egy utolsót enni és inni az első ima előtt.

Aztán jön az első ima. Aki tud, az elmegy a helyi mecsetbe, a többiek otthon imádkoznak. Ezután általában visszafekszenek aludni és alszanak ameddig tudnak. A gyerekeket 7 és fél 8 között elindítják az iskolába, akinek dolgoznia kell menni az megy, akinek nem az alszik tovább.

Ilyenkor általában rövidített munkaidőben dolgoznak a hivatalokban, bankokban, sok magáncégnél is. A gyerekeknek is délben vége az iskolának. Déli ima, alvás. Délután szinte senki nincs az utcán, csak akinek nagyon muszáj dolgoznia. 4 óra körül ismét van egy ima, arra felkelnek, majd utána elkezdik készíteni az ételt az Iftar-ra. Az Iftar szó szerint reggelit jelet, a böjt megtörését (Break Fast).

A naplementére mindenki rohan haza mint egy őrült, ilyenkor szoktak megszaporodni a közlekedési balesetek. Amint felhangzik az Adan, az imára hívás, meg lehet kezdeni az evést.

Általában pár szem datolyával kezdik, majd leves, saláta, rizs, krumpli, különböző húsok következnek. Vannak különböző dzsúzok, amiket kifejezetten Ramadankor fogyasztanak. Ezek egy része italporból kevert narancs- meg citromlé, szárított sárgabarackból és cukorból megvízből turmixolt baracklé (ez a legjobb) meg egy bizonyos Szusz nevű, ami barna és kesernyés.

A tipikus Ramadan desszert a Ghatayf, ami kis vastag tésztájú palacsintaszerűség, amit megtöltenek magvakkal, kókuszreszelékkel, sajttal, félbehajtva összenyomják és a szokásos cukros sziruppal leöntik. Baromi édes, és maximum egyet tudok megenni belőle.

Aztán éjszakába sőt hajnalba nyúló vendégeskedés, ücsörgés, teázgatás, eszegetés, shoppingolás kezdődik, persze a gyerekek is vígan rohangálnak hajnali 1-2-ig. A fiúk meg vannak őrülve a petárdákért, ami szintén tipikus Ramadan-ideji szórakozásnak számít - nem értem mi köze a robbantgatásnak a szent hónaphoz, de mindegy. Bár az utóbbi napokban mintha már nem hallanék annyit - talán a szülőknek is leesett hogy nem elég csóválni a fejüket, hanem nem ártana el is venni a gyerekek kezéből a gyufát meg a petárdákat - miután egy hete Zarqában meghalt egy tinédzser 6 másik pedig megsebesült illegális petárdák miatt.

Éjszaka általában sok lédús gyúmölcsöt esznek és sok folyadékot isznak hogy felkészüljenek a másnapi böjtölésre.

Én megpróbáltam egy hétig, és tényleg csak így lehet elviselni. Viszont nekem nagyon nem megy az éjszakai evészet, hiszen egyébként sokszor vacsorát sem eszem, vagy csak nagyon keveset. Az egész napos koplalástól meg annyira összeszűkült a gyomrom, hogy este már hiába volt előttem a kaja, egyszerűen nem tudtam jó étvággyal enni, nem tudtam élvezni az ételt.

Aztán az éjszakai 1-2 óra alvás után ismét felkelni 4-kor és megint enni... semmi ingerenciám nem volt. A napi többször pár óra alvás nem helyettesíti azt az éjszakai 7-8 órát, amit egyhuzamban alszok végig, tehát nem tudtam kipihenni sem magam, tiszta zombi voltam.

És még ha azt el is fogadom, hogy a böjtölés lehet egészséges, segít megtisztítani, tehermentesíteni a szervezetet, de hogy a 35-40 fokban 10-12 órát víz nélkül legyen az ember??? Fel nem fogom, hogy mi ebben az egészséges.

De hát annyi millió ember megteszi minden évben, ők tudják. Minden tiszteletem az övék. Az biztos, hogy kell hogy legyen valami belső motivációja, hite az embernek, hogy végig tudja csinálni.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aqabai-mindennapok.blog.hu/api/trackback/id/tr481375737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baphomet 2009.09.12. 13:25:01

Ez nagyon érdekes volt, köszi. Arra emlékszem, hogy sok évvel ezelőtt voltam Bécsben egy nemzetközi iskolában pont ramadan idején. A muszlim gyerekek el voltak különítve egy játszósarokban és ott bóbiskolhattak, pihenhettek tanítási idő alatt, és csak ha akartak, akkor tanultak a többiekkel. A tanárok mondták, hogy rájöttek hamar, hogy nem érdemes feszegetni ilyenkor a tanulást, mert úgysem megy nekik ebben a megfordított időszakban. A dolog lényege nyilván eredetileg egy baromi hosszú, kiadós böjt lett volna, csak így lett aztán az évszázadok során "humanizálva" a dolog (Allah nem látja a sötétben, hogy mi folyik).

baphomet 2009.09.12. 13:30:04

Te, amit írtál az az édesség, ill. a tésztája nem az amit Kadaif-néven is szoktak emlegetni? Az a vékonyszálú cucc? Mert azt én nagyon bírom főleg, ha nyúlós sajttal van töltve.

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.09.12. 18:13:20

@baphomet: Szerintem amire te gondolsz az a Kenafa. Nagy kerek tepsiben szokták sütni és egy kis lapáttal hasítanak le belőle. A teteje narancssárga színű cérnametélt-szerű tészta van a tetején. Azt egész évben lehet kapni, a Kadaif-ot (vagy ghatayf-ot, a latin betűs átírással lehet variálni) csak Ramadan idején. Ezek kis, kb. 10 cm átmérőjű palacsinták, így lehet venni aztán otthon megtöltik amivel akarják. Majd megpróbálok szerezni képet mindkettőről.

Fullánk 2009.09.17. 08:45:38

2005-ben Kairoban voltunk,október elején kezdődött akkor a Ramadan. Az, hogy az ember nappal nem iszik semmit, biztos, hogy nem egészséges, inkább káros a szervezetre, de hát ók tudják. Megfigyeltük, mennyire ingerültté váltak az emberek a déli órákra. Több verekedést láttunk etájban. Az biztos, hogy étel-ital nélkül nem igazán lehet dolgozni-tanulni. Nehéz időszak. Egy barátom évekkel ezelött dolgozott Jeddában, Ramadán idején ha esett az eső, a muzulmánok kirohantak az utcára és nyelték az esőcseppeket, mintha akkor nem innának. Ugyanaz, csak pohár nélkül.

kovácsági 2009.09.17. 09:48:28

Köszi Eszter érdekes volt.
Szivesen olvasok a szokásaikról,a kinti életről.
A kunafa nekem is nagy kedvencem :)) s érdekes két honey shoop-ot is ismertem illetve hármat, de soha nem tudtam kifogni egyikbe se,csak Ammanba ettem ezekből a finomságokból.

Egy, mint tudod van a Dweiknél, a másik az Ali baba sweet shoop, a harmadik meg a beduin shoop melletti kis utca másik végében van.Én mindig oda jártam,mert ott volt a legnagyobb választék.
Tavaly hihetetlen modernizációt hajtottak végre abban az üzletben is, legalább is a vásárlói részen.
Imádom még azokat a kicsi golyókat is, amik valami sziruppal vannak töltve és leöntve.Sok jó dolog van ott, és szép tortákat is lehet kapni.

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.09.17. 10:06:52

@Frank59: Az elso napok valamelyiken Khaled is leorditott egy sracot az iroszerboltban, mondjuk toketelenkedett is eleget, Khaledben meg mart gyult az indulat mert elotte a postan is rengeteget kellett varnunk a postaskisasszony csigatempoja miatt. Megfigyelheto, hogy ilyenkor - az amugy sem tul ugybuzgo jordanok - a leheto legkisebb erokifejtessel igyekeznek meguszni minden munkatevekenyseget.

A viz es a kaja mellett a nikotin megvonasi tunetek is fokozzak a jellemzoen eros dohanyos pasik kedelyallapotat. Meg szeremcse, hogy Khaled mar tobb mint egy fel eve leszokott.

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.09.17. 10:10:01

@kovácsági: Az Ali Baba utan van a Hani Ali edessegbolt, arra gondolsz?

A Shweikh Mall-t ismered, ahol a Marhaba van? Ott is az alsobb szinten van egz nagy edessegbolt, az Anabtawi Sweets, en szoktam latni ott is.

A sutik egy reszet roszavizzel meg narancsvirag vizzel izesitik, az is erdekes, csak nekem altalaban tul edesek. 1-2 falatnal tobbet nem nagyon tudok enni beloluk.

kovácsági 2009.09.17. 11:49:42

@Om Yasmeen:
Igen rosszul irtam :)) A Hani Aliban nincs annyi választék mint a piachoz közelesőben.

A Marhabában még nem voltam,azt hiszem pótolni kell eme hiányosságot :))Gondolom ezeket a vizeket belehet kint szerezni, bár itthon is vannak talán.Ez az általalad emlitett Shweikh Mall a Marhaba része vagy mellette van ?

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.09.17. 12:01:13

@kovácsági: Shweikh Mall-nak hivjak az egesz nagy epuletet, csak eppen nincs kiirva sehol. Ez a tulaj csaladneve, mellesleg o most az egyik parlamenti kepviseloje Aqabanak.

A Shweikh Mall-on belul vannak korben a kulonbozo boltok, hulye modon mindegyikbe csak kivulrol lehet bemenni: a Marhaba szupermarket, a Grand Store, a patika, a China Town meg meg jopar uzlet az epulet masik oldalan, amelyekben soha nem jartam. Ha a Marhabaval szemben allsz, akkor jobb kez fele egy lepcson le kell menni es ott van ez az Anabtawi Sweets.

ariel21 2009.09.20. 21:08:29

Nyáron mi is voltunk a piac melletti "cukrászdában"! :-) Nagyon finom, tetszetős dolgokat kínálnak. A rózsa és narancsvirág vizet már a hipermarketekben is lehet itthon is kapni. 4-500 Ft

kovácsági 2009.09.21. 09:01:45

Om Yasmeen légyszi írj a mostani történésekről, értem ezalatt a Ramadán utáni állapotot :)))

Om Yasmeen · http://www.aqabai-mindennapok.blog.hu 2009.09.21. 16:02:41

@kovácsági: Írnék, de ez a hülye blog.hu nem enged tovább a címnél.
süti beállítások módosítása